FAQ

Heb ik een vergunning nodig voor mijn zwembad?

 

In Vlaanderen kan je in principe gemakkelijk vergunningsvrij een zwembad in je tuin bouwen.

Voor Vlaanderen is de algemene regel dat niet-overdekte constructies van maximaal 80m² vrijgesteld zijn van de vergunningsplicht.

 

Concreet wil dit zeggen dat in je zijtuin en achtertuin in totaal niet meer dan 80m² aan niet overdekte constructies mogen zijn.

Soms moeten alle reeds bestaande constructies zoals bijvoorbeeld opritten, tuinpaden, terrassen, siervijver,... meegeteld worden.

Wordt de verharde oppervlakte inclusief je nieuwe zwembad groter dan 80m², dan dien je een meestal een vergunning aan te vragen.

Deze regel is enkel van toepassing op een niet-overdekt zwembad in je zijtuin of achtertuin.

 

Daarnaast zijn er nog enkele andere criteria waaraan je moet voldoen alvorens je zonder vergunning je zwembad mag bouwen:

  • geen bouwvolume hebben
  • niet hoger dan 1,5m boven het maaiveld komen
  • 1 meter van de perceelgrens verwijderd blijven
  • minder dan 30 meter van uw woning verwijderd zijn
  • niet in een kwetsbaar gebied liggen

 

Wil je ook een poolhouse of sauna in je tuin bouwen?

Ook dit kan met vrijstelling van de vergunningsplicht voor een vrijstaand bijgebouw (vb: poolhouse of sauna) in de zijtuin of achtertuin onder bepaalde voorwaarden:

  • maximum 40m² aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Soms worden reeds bestaande losstaande bijgebouwen hierbij meegerekend.
  • geen woonfunctie hebben
  • een hoogte van 3,5 meter niet overschrijden
  • volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden
  • in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven 
  • in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen
  • niet in ruimtelijk kwetsbaar gebied liggen

 

Let op: De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen of evengoed soepel omgaan met de algemene regels, soms worden afwijkingen toegestaan mits toestemming van uw buren bijvoorbeeld. Informeer dus altijd bij uw gemeente.

 



Je kan bij de lokale overheidsdienst van uw gemeente navragen aan welke voorwaarden u dient te voldoen.

Hiervoor is het zinvol dat je al weet hoe je project er uit zal zien, Willemsen Zwembaden adviseert je graag.

Wat met de grond van de graafwerken?

De grond laten afvoeren is het meest logische maar dit is vaak een dure zaak, maar Willemsen Zwembaden helpt je graag creatief nadenken over alternatieve oplossingen om je grond kwijt te raken.

 

Enkele voorbeelden:

- Je kan de grond gebruiken om een deel van je tuin op te hogen of om bijvoorbeeld een Talud aan te leggen die je dan kunt beplanten, bijkomend voordeel hiervan is dat je de inkijk van je zwembad voor je buren kunt verkleinen op deze manier.

- Plaats een zoekertje of iemand in de buurt grond kan gebruiken, misschien kan een van je buren en/of vrienden jouw grond wel gebruiken.

- Boeren, mensen met weilanden, manege,... in de buurt kunnen soms grond gebruiken en zijn misschien erg blij met je voorstel.

Hoe omgaan met grondwater?

Bij de aanleg van je zwembad mag er geen grondwater aanwezig zijn tot op de diepte van de graafwerkzaamheden.

Om vast te stellen of het grondwater te hoog staat, komt Willemsen Zwembaden vooraf een grondboring doen.

 

Indien het grondwater te hoog staat zal een droogzuiging nodig zijn, hiervoor dien je een vergunning aan te vragen via het omgevingsloket Vlaanderen.

 

Door in de zomer of in het vroege najaar je zwembad te bouwen verklein je aanzienlijk de kans op hoog grondwater. De ideale periode dus om je zwembad te bouwen als je de kosten en aanvraagprocedure van een droogzuiging wilt vermijden.

 

Let op! Ook eens het zwembad uitgegraven is moet je oppassen met grondwater. Laat dus nooit zonder in overleg te gaan met je zwembadbouwer je volledige zwembad leeg lopen!

Hoe lang duurt de bouw van een zwembad?


Gemiddeld duurt de bouw van een zwembad vanaf de start van de graafwerken totdat het zwembad zwemklaar is 1 tot 4 weken als dit uitgevoerd wordt door een ervaren zwembadbouwer.

 

Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

- het type zwembad: een monoblock zwembad plaatsen gaat veel sneller (1 week) dan een bouwkundig zwembad (3 à 4 weken)

- zelfbouw of ervaren zwembadbouwer: vanzelfspreken zal de bouw van je zwembad bij (gedeeltelijke) zelfbouw langer duren dan als een ervaren zwembadbouwer alle werken netjes op elkaar kan afstemmen.

- grootte, vorm en model: uiteraard spelen ook de grootte en model een rol, ga je voor een speciale vorm of overloopzwembad zal dit meer tijd in beslag nemen dan een standaard rechthoekig onderloop skimmerzwembad.

- Komen er nog bijkomende zaken bij zoals het bouwen van een poolhouse, aanleg van terrassen, andere wellness faciliteiten zoals een spa of sauna, tuinaanleg,... dan moet je uiteraard extra tijd hiervoor rekenen.

Hoeveel kost een inbouwzwembad?


Een degelijk en kwalitatief inbouwzwembad kost gemiddeld tussen de €40.000 en €100.000.

 

Het is niet zo eenvoudig om een prijskaartje te kleven op een zwembad, vermits er heel wat factoren invloed hebben op de prijs:

  • Zelfbouw of ervaren zwembadbouwer? Door (gedeeltelijke) zelfbouw te doen zal je een stuk goedkoper kunnen uitkomen, voordeel van een ervaren zwembadbouwer is wel dat je gerust bent dat alles correct verloopt en dat je garanties hebt.
  • Type/materiaal zwembad: gemetseld, gestorte beton, liner, tegels/mozaïek, monoblock, PPE, Inox,... Een gemetseld zwembad afgewerkt met een liner is de goedkoopste optie. De prijzen van zwembaden in gestorte beton afgewerkt met tegels, PPE baden en monoblock zwembaden zitten ongeveer in een vergelijkbare prijsklasse. Inox zwembaden zijn het duurste.
  • Kwaliteit: de kwaliteit van de gebruikte materialen zal ook een grote impact hebben op het prijskaartje, staar je dus niet blind enkel op de prijs, maar let goed op de gebruikte materialen zodat je zeker bent dat je investeert in kwaliteit voor levenslang zwemgenot!
  • De vorm / het model: eenvoudige rechthoek of speciale vorm, ook dit bepaald mee de prijs. Niet alle vormen kunnen in elk type zwembad gerealiseerd worden.
  • De grootte: logisch natuurlijk, kies je voor een plunge pool zal je wat lager in prijs uitkomen, ga je voor een groot zwembad dan zal je wat meer betalen.
  • Gekozen opties: lamellenafdekking, overkapping, verwarming, jetstream, zwembadrobot, automatiseringen zoals waterbehandeling, niveauregeling, vorstbeveiliging,... hoe meer opties hoe duurder, dat is vanzelfsprekend.
  • Binnenzwembad of openluchtzwembad? Een buitenzwembad is een stuk goedkoper dan een binnenzwembad, dit komt doordat er bij een binnenzwembad een luchtontvochtiging nodig is en dit trekt het prijskaartje meteen omhoog.

Kan ik bij jullie ook terecht i.v.m. een opbouwzwembad?


Wij hebben geen opbouwzwembaden in ons gamma, dus voor voor opbouwzwembaden hebben wij ook niets van technieken, inbouwdelen, koppelstukken en dergelijke.

 De leidingen en PVC hulpstukken van onze inbouwzwembaden zijn steeds minimum 50mm. Bij opbouwzwembaden wordt er meestal met een kleinere doorsnede gewerkt, hiervan hebben wij niets in ons gamma omdat wij zelf ook geen opbouwzwembaden aanbieden.

 

Wij hebben in onze winkel wel een ruim aanbod aan producten en accessoires die zowel voor inbouw- als voor opbouwzwembaden kunnen gebruikt worden. Zoals schepnetten, wandborstels, Chloor- en pH-producten, teststrips,...

REALISATIES
Benieuwd naar onze realisaties?
Ontdek onze realisaties
Tips & inspiratie
Benieuwd naar onze ontspannings- en relaxmogelijkheden?

Een spa, het hele jaar door genieten

Meer info

Waarom een zwembad aanleggen in de winter?

Meer info
Laat je inspireren!
CONTACTFORMULIER
Stel een vraag
of maak
een afspraak
Vraag of opmerking
Verzenden